ethereum nedir

Ethereum Nedir?

Ethereum nedir?” sorusuna verilecek tek kelime cevabı “blok zinciri tabanlı bir platform” şeklinde özetleyebiliriz. Günümüzde herkes blok zincirini Bitcoin ile özdeşleştirdiği için Ethereum’un da bir dijital para birimi olduğu yanılgısı oluşmuştur. Ancak Ethereum, merkezsizleştirilmiş uygulamalar ve akıllı sözleşmelerin yürütülmesi için bir platformdur ve aracıların müdahalesi olmadan çalışır. Aslında Bitcoin, finansal aracıları ortadan kaldırmayı hedeflediği halde, blok zinciri her şeyin merkezsizleştirilmesi ve web dünyasındaki keyfi denetimlerin ortadan kaldırılması için tasarlanmıştır. Eğer Ethereum satın almak ve bu kripto para birimine yatırım yapmak istiyorsanız, bu makaleyi okumaya devam etmeniz önerilir.

ETH kripto

Dijital para birimi Ethereum nedir?

Bahsedildiği gibi, ETH, blok zinciri teknolojisi üzerine kurulu özgür ve genel bir sistemdir ve kendi tarayıcısına, programlama diline ve özel ödeme sistemine sahiptir. Bu para birimi tek bir kontrol ediciye veya merkezi bir otoriteye sahip değildir ve dünya çapında binlerce gönüllü sistem tarafından kontrol edilmektedir. Bu kullanıcılar “node” veya düğüm olarak adlandırılır ve ağın güvenliği onların sorumluluğundadır.

Bu para biriminde verilerin merkezi bir sunucuda kaydedilmesi veya gizli tutulması gibi bir durum yoktur. Ağdaki tüm bilgiler tamamen düğümler arasında dağıtılmıştır ve her düğümün blok zincirindeki tüm verilerin bir kopyası vardır.

Genel olarak Ethereum para birimi hakkındaki soruya cevap olarak, ağ tamamen özerk ve hiçbir kişi, kuruluş veya kurum tarafından yönetilemez ve kontrol edilemez. ETH nasıl satın alınır diye sorulduğunda, özel bir borsada güvenli bir hesap açarak bu para birimini alabilirsiniz.

Ethereum dijital para
Ethereum coinbase

Neden Ethereum ortaya çıktı?

Ethereum, blok zinciri tabanlı açık ve kamusal bir sistemdir. Kendi tarayıcısı, programlama dili ve özel ödeme sistemi vardır. Bu para biriminin tek bir kontrolörü veya merkezi yoktur ve binlerce bilgisayar sistemi dünya genelinde gönüllü olarak kontrol eder. Bu kullanıcılar “node” veya “gözlemci” olarak adlandırılır ve ağın güvenliği de onların sorumluluğundadır.

Bu para biriminde verilerin merkezi sunucu üzerinde kaydedilmesi ve gizlilik de yoktur. Şebeke üzerindeki tüm bilgiler node’lara tamamen dağıtılmıştır ve her gözlemci blok zinciri verilerinin tam bir kopyasına sahiptir.

Genel olarak Ethereum nedir sorusuna cevaben, ağ tamamen özerk ve hiçbir kişi, kuruluş veya kurum tarafından yönetilmez. ETH satın alma yöntemi de özel bir karmaşıklığı yoktur ve güvenli bir borsada hesap açarak bu para birimini işlem yapabilirsiniz.

Bugünün dünyasında, kişisel bilgilerimiz, şifrelerimiz ve finansal bilgilerimiz başka insanların bilgisayarlarına kaydedilmektedir. Bu genellikle Amazon, Facebook ve Google gibi şirketlerin sunucuları aracılığıyla gerçekleştirilir. Bu şirketler, kendi özel ekiplerini bilgi depolama ve güvenliğinde genişletmişlerdir ve iş gücü ve zamanla ilgili maliyetleri karşılarlar. Bu nedenle bu şirketleri kullanmanın pek çok faydası vardır.

Ancak bu kolaylıkların yanı sıra bazı dezavantajları da vardır. Bildiğimiz gibi, bir hacker veya devletler, üçüncü bir kişinin (tarafın) ele geçirilmesi yoluyla sizin dosyalarınıza izinsiz erişebilirler ve bu kesinlikle sizin isteğiniz değildir. Bu, bilgiyi çalmaları, ifşa etmeleri veya değiştirmeleri anlamına gelir.

Apache internet sunucusu yapımcısı Brian Behlendorf gibi kişiler, bu tasarımın gerçek anlamda “internetin özgün günahı” olduğuna inanarak, buna karşı önlemler almaktadır. Behlendorf ve benzeri kişiler, internetin her zaman dağıtılmış olması gerektiğine inanmaktadırlar.

 

Blockchain teknolojisinde bir devrim gerçekleşti ve Ethereum da bu ağ yapısında interneti merkezsizleştirmeye çalışıyor. Bitcoin online bankacılık ve ödeme sistemini değiştirmeye çalışırken, Ethereum ise blockchain kullanarak aracıları ortadan kaldırmayı hedefliyor.

Üçüncü taraf veya internet ortamındaki diğer kurumlar, bilgi depolama, para transferi ve karmaşık finansal araçlar kaydetme gibi işlemleri gerçekleştiren lerdir. Geliştiricilerden Joseph Lubin şöyle diyor:

“Ethereum, hayatımızdaki işleri banka ve benzeri kurumlara ihtiyaç duymadan çözmek için oluşturuldu.

Ethereum dominance

ETH oluşma tarihi

Ethereum’un tarihçesi Vitalik Buterin ile başlar. Buterin, Whitepaper Ethereum’u 2013’te arkadaşlarına gönderdi, ancak geri bildirim alamadı. Daha sonra 2014’te teorisi halka açık hale getirdi ve 2015’te blok zincirini başlatıp çalıştırdı.

Mihai Alisie, Anthony Di Iorio ve Charles Hoskinson, Vitalik Buterin ve Joseph Lubin ile birlikte bu ağın kurucuları arasındaydı. Buterin, Bitcoin blok zincirini geliştirmeyi ve kendi blok zincirinde aracısız akıllı sözleşme ve merkezsiz programlar sağlamayı amaçladı. Kısa bir süre sonra da yerel kripto para birimi olan “ether”i tanıttı.

Vitalik, bir röportajında Ethereum’u blok zinciriyle ilgili bir platform olarak koruyarak, teknik meselelerine odaklanarak ve güvenliğini artırarak, onun için yeni bir gelecek inşa etmek istediğini söyledi.

Ethereum gönderme
ETH 2.0 şebekesi

Ethereum özellikleri

Merkezi olmayan yapıda olması nedeniyle, ağ verileri hiçbir koşul altında değiştirilemez veya silinemez. Herhangi bir değişiklik platformdaki tüm üyelerin onayını gerektirir.

Verilerin tüm kullanıcılar arasında dağıtılması ve verilerin kamusal olması, bu sistemde herhangi bir sansür veya hile yapılmasını engeller. Merkezi bir sunucu veya kurum olmadığı için, kişisel bilgiler kullanıcıların kendi bilgisayarlarında depolanır. Bu, verilerin bir arada toplanmaması nedeniyle, bilgi hırsızlığına veya hacklenmeye karşı oldukça güvenlidir. Ağın hacklenmesi için yarısından fazla bilgisayara erişim gerektiği için, bu sürecin maliyeti çok yüksektir ve hemen hemen imkansızdır.

Şifreleme sisteminin kullanımı da ağın güvenliğini artırır ve sahtekarlık veya hile yapılmasını engeller. Bu para birimi durdurulamaz, her zaman aktif ve çevrimiçi olma özelliği de önemli özelliklerinden biridir.

ETH 2.0 fiyatı
Ethereum analizi

ETH ve BTC nin karşılaştırılması

Çok sayıda insan bu tokenin de Bitcoin gibi bir dijital para birimi olduğunu düşünüyor. İkisinin de benzerlikleri var ancak hedefleri ve uygulamaları farklıdır. Aşağıda Bitcoin ve Ethereum arasındaki farklılıkları ve benzerlikleri inceleyeceğiz.

Benzerlikler:

  • Her iki sistem de blockchain teknolojisi temelinde çalışır ve merkeziyetsiz bir şekilde faaliyet gösterir.
  • Her ikisi de para birimi ve veri transferi için eşten eşe (P2P) ödeme sistemlerini kullanır.
  • Her iki kripto para birimi de lisans almadan kullanıcıların kullanabileceği bir halka açık ağdır.
  • Her iki platformdaki kripto para birimleri madencilik işlemi yoluyla elde edilir.
  • Her ikisi de kendi özel blockchain’lerine sahiptir.
  • Her iki platformdaki işlemler, sözleşmeler ve anlaşmalar aracısız ve aracılık maliyetleri olmadan yapılır.
  • Şifreleme nedeniyle, her iki ağda da güvenlik çok yüksektir.
  • Her iki ağdaki işlemler geri dönüşümsüz ve geri ödenemez.

Farklar:

  • Ethereum, Bitcoin gibi bir dijital para birimi olmasına rağmen, farklı bir amaca hizmet eder. Ethereum, binlerce merkezi olmayan uygulama ve akıllı sözleşme yürütmek için bir platformdur.
  • Ethereum’da işlem yapmak için kullanılan kripto para birimi Ether’dir.
  • Ethereum’da bloklar her 14 saniyede bir oluşturulurken, Bitcoin’de her 10 dakikada bir oluşturulur.
  • Bitcoin ağı her saniye 7 işlem gerçekleştirirken, Ethereum ağı her saniye 16 işlem kaydeder.
  • Bitcoin ağı, akıllı sözleşme çalıştırmak için yeterli bir programlama diline sahip değildir, ancak Ethereum ağı için Solidity adlı bir programlama dili kullanılabilir.
  • Bitcoin ve Ethereum’un tokenları farklı değerlere sahiptir.
  • Bitcoin’in maksimum arzı 21 milyon iken, Ethereum’un token arzında bir sınır yoktur.
Ethereum al
ETH 2.0 almak

Ethereum'un kullanım alanları nelerdir?

Ethereum’un çeşitli kullanım alanları vardır ve en önemlilerine aşağıda değiniyoruz.

1- Merkezi olmayan yazılımların oluşturulması

Yazılım geliştiriciler, merkezi olmayan uygulamaları (DApp) uygulayabilirler. Merkezi olmamak, programın ve kullanıcı verilerinin hiçbir kişi veya kuruluşun elinde olmaması ve bu uygulamalardaki verilerin sansür edilememesi anlamına gelir. Merkezi bir kurumun olmaması, kullanıcı verilerinin hiçbir kişi veya kuruluşun sunucusunda saklanmadığı anlamına gelir ve bu nedenle bu ağdaki kullanıcı bilgileri hacklenmek ve çalınmak için güvendedir.

YouTube, Twitter ve diğer sosyal ağlar gibi programları kullanırken kişisel bilgileriniz, yazılarınız, fotoğraflarınız ve kişisel videolarınız programın merkezi sunucusunda saklanır. Bu koşullarda, herhangi bir tehditte veri güvenliğiniz de tehlike altındadır.

Ayrıca, bu programlar hoşlarına gitmeyen içeriği silmişlerdir veya sizden onu değiştirmenizi istemişlerdir. Verilerin merkezi olmaması da bu sorunları kullanıcılar için çözecektir.

 

Akıllı Sözleşmeler

Ethereum blok zinciri üzerinde gerçekleştirilen akıllı sözleşmeler aslında bir kod dizisidir. Bu kodlar, sözleşmenin öncesi, esnası ve tamamlayıcı koşullarını içerir. Bu kodlamalar, hisse senedi, para birimi, içerik veya diğer değerli şeylerin programlama ve çerçeve belirleme gibi çeşitli işlemler için kullanılabilir.

2- Akıllı sözleşmeler

otomatik olarak çalışır ve imzalandıktan sonra hiçbir şekilde değiştirilemez veya durdurulamazlar. Başka bir deyişle, bu sözleşmeler tam ve doğru yürütme garantisi verirler. Ayrıca, üçüncü taraf olarak herhangi bir aracı da olmadığından, bu tür sözleşmelerin hiçbirinde aracılık yapmak mümkün değildir. Tüm ağ düğümleri, bu sözleşmenin bir kopyasını kendi sistemlerine indirirler. Bu sözleşmeler, Solidity programlama dilinde yazılır.

Örneğin, Ethereum blok zinciri bir emlak işlemleri şirketi gibi çalışır ve bir ev kiralamak için buraya girdiniz. Bu işlem şirketinde sadece siz ve ev sahibi var ve işlemin kaydedilmesi için kimse yok. Ev sahibi, anlaşmanızda tüm ve tam yürütme koşullarını, kodlama aracılığıyla bir sisteme kaydetmesini istiyor. Siz de kodlama işlemi sırasında tüm koşulları kabul ettiyseniz, sözleşme tam ve doğru şekilde işlemeye başlar.

Unutulmamalıdır ki, bu sözleşme belirlenen zamandan başka bir zamanda kesinlikle durdurulamaz. Ayrıca, sözleşmenin yürütülmesinden sonra herhangi bir taraf, bu belgede en küçük bir değişiklik yapamaz. Sözleşmenin kaydedilmesi, sizin ve ev sahibi arasındaki para transferi için de hiçbir ücret ödenmez.

Yorum ekle

Kripto Borsaya Giriş Rehberi Ücretsiz e-book!

İndirme linki E-Posta adresinize gönderilecek..