İşlem ücreti

İşlem ücreti nedir? Neden kripto para işlemleri için işlem ücreti ödemeliyiz?

Dijital para işlemleri de, günlük işlemlerin çoğu gibi, ücret ve masraflara tabidir. Bir kripto parayı kendi adresinizden başka bir adrese gönderdiğinizde, ağ işlem ücreti (transaction fee) göndermeyi düşündüğünüz miktarından düşülür. Bu ücret, kullandığınız para biriminin ağı, cüzdan türü veya kullandığınız borsaya bağlı olarak değişir ve işlem sonunda istediğiniz miktarından kesilir.

Kullandığınız ağa bağlı olarak işlem ücreti farklı olacaktır. Bir Bitcoin işlemi için ödenen transfer ücreti, Bitcoin Cash, Ethereum veya Litecoin ağlarında yapılan işlemlerde ödenen işlem ücretinden farklıdır. Ayrıca, ödediğiniz işlem ücreti sabit bir miktar değildir. Bu miktar, piyasadaki arz ve talebe, ağın işlem onaylama kapasitesine ve benzer faktörlere bağlı olarak dalgalanacaktır. 2009 yılında bu para biriminin piyasaya sürülmesinden bu yana, Bitcoin ağındaki ortalama işlem ücreti, kullanım ve kabulün artmasıyla zamanla artmıştır.

Neden işlem ücreti alınıyor ve kim bundan faydalanıyor?

İşlem ücretleri, madencilerin ya da işlem doğrulayıcılarının (Validators) hakkıdır. Başka bir deyişle, bu işlem ücretleri, ağ işlemlerini doğrulamak ve madencileri veya işlem doğrulayıcılarını ağda faaliyetlerine devam etmeleri için teşvik etmek amacıyla ödenir. Doğrulayıcılar, işlemleri onaylamak ve ağ güvenliğini sağlamak için hesaplama güçlerini kullanır ve karşılığında işlem ücreti alırlar. Başka bir deyişle, işlem ücreti alarak çalışmalarına devam etmek için daha fazla motivasyon bulurlar ve bu sayede her iki taraftan da fayda sağlarlar.

İşlem ücreti nedir
İşlem ücreti borsa

İşlem ücreti nasıl hesaplanır?

Bir işlem kaydedilirken, işlem ücretini kullanıcının isteğine göre belirleme imkanı vardır. Belirlediğiniz işlem ücreti ne kadar yüksek olursa, insanlar işleminizi onaylamaya daha fazla istekli olurlar. Bazı durumlarda, bazı insanlar sizin belirlediğiniz işlem ücretinden daha yüksek bir ücret ödeyebilirler; bu da madencileri veya doğrulayıcıları, işlemlerini daha yüksek bir öncelikle onaylamaya teşvik edebilir.

Daha büyük ve yüksek hacimli işlemler için daha yüksek işlem ücreti önermek mantıklıdır ve bu tür durumlarla karşılaşan birçok kişi, işlemleri için daha yüksek bir işlem ücreti önerir.

Çoğu durumda, çok yüksek tutarlar ve hacimlerle işlem yapmayı planlayan kişiler, daha yüksek işlem ücreti ödemekte sorun yaşamazlar; çünkü daha hızlı işlem onayı karşılığında daha yüksek işlem ücreti ödemek, işlem tutarları göz önünde bulundurulduğunda mantıklıdır. Ancak düşük hacimli işlemlerde yüksek işlem ücretleri belirlemek mantıklı değildir, çünkü bu durumlarda işleminizin büyük bir kısmını ağa işlem ücreti olarak ödemek zorunda kalabilirsiniz. Dolayısıyla, düşük hacimli işlemlerde daha hızlı gerçekleşme amacıyla yüksek işlem ücreti belirlemeye gerek yoktur.

Tüm bu açıklamalarla birlikte, yukarıdaki durumların küçük işlemlerin hiçbir şekilde işlenmediği anlamına gelmediğini unutmayın. Sadece yüksek ağ yoğunluğu durumunda, işlemlerin işlenmesi biraz daha yavaş gerçekleşir. Yüksek işlem ücretleri belirleyen kişi sayısı çok fazla olmadığından, madenciler genellikle dengeli ve mantıklı işlem ücretine sahip işlemleri ararlar.

İşlem ücreti teknik analiz
İşlem ücreti alım

Kripto para işlem ücretleri neden artıyor?

İşlem ücretleri, genellikle dijital para ağlarının verimliliği ve popülaritesi arttıkça orantılı olarak artar. Bitcoin, bu durumu açıklamak için en iyi örnektir. Bitcoin ağı, kullanıcı sayısı ve işlem hacmi arttıkça daha fazla işlem talebi ve dolayısıyla daha fazla işlem ücretine yol açar. Bu durum, işlem ücretlerinin artmasına ve daha yüksek işlem ücretleri ödeyen kullanıcıların işlemlerinin daha hızlı onaylanmasına neden olur. Ayrıca, madencilerin ve doğrulayıcıların ağı güvence altına almak ve işlemleri doğrulamak için harcadıkları enerji ve kaynak maliyetleri de artar, bu da işlem ücretlerinin yükselmesine katkıda bulunur.

Bitcoin’in popülaritesinin artmasıyla, daha fazla kişi ağda işlem yapmak istiyor. Kaynakların sınırlı olması nedeniyle, Bitcoin ağı üzerindeki baskı artar ve bu da ağ ücretlerinin artmasına yol açar.

Eğer işlem onay hızının yavaşlamasından daha kötü bir şey belirtmek istesek, Bitcoin’in ölçeklenebilirlik sorununa değinebiliriz. Bitcoin ağındaki her bloğun boyutu yaklaşık olarak 1 megabayttır ve bu durum işlem sayısını oldukça sınırlar. Bitcoin ağı saniyede sadece 7 işlemi işleyebilir. Talebin arttığı durumlarda, işlem sayısı giderek artar, ancak blok boyutları sabittir. Sonuç olarak, işlemlerin onaylanması için daha fazla süre işlemeye ihtiyaç duyulur ve kullanıcılar işlemlerinin daha hızlı onaylanması için daha yüksek ücretler öderler.

İşlem ücreti vadeli işlemler
İşlem ücreti aylık

İşlem ücretlerindeki artış sorununa çözüm

Bitcoin ağı ve diğer ağlardaki artan işlem ücretleri sorununun en basit çözümü, işlemlerin daha hızlı işlenmesini sağlamaktır. Bu, madencilerin veya ekipmanların sayısını artırarak gerçekleştirilebilir. Şu anda ölçeklenebilirlik sorununu çözmek için çeşitli çözümler sunulmuştur. SegWit (Segregated Witness), bu çözümlerden biridir. Kısacası, SegWit, işlem imzalarına ait verileri kaldırarak ve başka bir yere taşıyarak bloklardaki boş alanı artırır. Bu, ağ hızının bir miktar artmasını sağlar. Düşük işlem ücretleri olan işlemler için bu daha iyidir.

Diğer bir çözüm, Bitcoin ağının hızını artırmak için hard fork’ların kullanılmasıdır. Bitcoin Cash, Bitcoin için en ünlü hard fork’lardan biridir. Bu hard fork, blok alanını 8 megabayta kadar artırmıştır. Bu süreçte, Bitcoin blockchain’inden odak noktasını kaldıran yeni bir blockchain ortaya çıkmıştır.

Son söz

Bu makalede, işlem ücretlerini ve bunları etkileyen tüm faktörler ve sorunları inceledik. İşlem ücretlerinin değişken olduğu ve ayrıca hızlı onay için gerekli olan durumlarda ücretlerin değiştirilmesi gerektiği göz önüne alındığında, kripto paraların dünyasına yeni girenlerin işlem ücretleri ve ilgili konular hakkında yeterli bilgi edinmeleri daha iyidir. Bu, biraz araştırma ve kolaylıkla başarılabilir ve çeşitli kripto paraların işlem ücretlerini kolayca öğrenebilir ve kendi kripto paranızın işlem ücretleri hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

Unutmayın ki, eğer ağ normal durumdaysa ve işlem sayısı düşükse, onay için daha yüksek işlem ücreti ödemeye gerek yoktur ve mantıklı bir miktar ödeyerek işleminizi gerçekleştirebilirsiniz.

Leave a Comment

Kripto Borsaya Giriş Rehberi Ücretsiz e-book!

İndirme linki E-Posta adresinize gönderilecek..