ETH 2.0 Nedir?

Ethereum, dijital para dünyasında en büyük altcoin piyasası ve bir blockchain ağı olarak bilinir. Ethereum’un farklı aşamaları ve test ağları hakkında duyduklarınız sizin kafanızı karıştırmış olabilir, ancak sonunda Ethereum 2.0 ne zaman başlatılacak ve tam olarak hangi özelliklere sahip olacak? Ethereum 2.0 terimi, 2021’den itibaren yanıltıcı olduğu için artık kullanılmamaktadır ve son ağ sadece Ethereum olarak adlandırılmaktadır. Ancak, kripto topluluğundaki yaygınlığı nedeniyle hala bu terimi kullanmaya devam ediyoruz, ancak kullanımını azaltmaya çalışıyoruz. Bu makalede, Ethereum 2.0 güncellemesini basit bir dille tanıtmaya çalışacağız, böylece kafanızdaki belirsizlikleri giderebilirsiniz. Makalenin sonunda, Ethereum 2.0 güncellemesi hakkında sıkça sorulan sorulara cevap verdik. Ethereum 2.0 güncellemesi nedir? Shardlama nedir? Beacon Zinciri nedir? Ethereum PoS nedir? sorularına cevap vereceğiz.

ETH 2.0 pos
ETH 2.0 teknik analiz

Önemli Noktalar:

⭕ Ethereum 2.0, Ethereum ana ağının ölçeklenebilirliğini, güvenliğini ve maliyetini artırmak için bir dizi farklı aşamayı içeren bir güncellemedir.

⭕ Ethereum’un geliştirme yol haritası kapsamında, Ethereum, PoW tabanlı bir ağdan daha hızlı ve verimli olan PoS tabanlı bir ağa doğru ilerlemektedir, bunu Rollups ve Sharding ile gerçekleştirir.

⭕ Ethereum 2.0 terimi 2021’den beri kullanılmamaktadır ve bunun yerine Consensus Layer ve Execution Layer gibi terimler kullanılmaktadır.

⭕ Ethereum şu anda Merge adı verilen bir adımı tamamlamış ve ağın konsensüs algoritması PoW’dan PoS’a dönüştürülmüştür.

⭕ Ethereum 2.0, 2023 mart’ta Merge adımının sonunda ve Surge adımının başında yer almaktadır.

⭕ Surge adımında geliştiricilerin odak noktası, Sharding yoluyla Ethereum’un ölçeklenebilirliğini artırmaktır.

⭕ Sharding’in uygulanması zaman alıcı ve zorlu bir süreç olduğundan, daha yeni bir Sharding versiyonu olan Dank Sharding tanıtıldı. Dank Sharding’de, verileri ayırmak için Shard zincirleri yerine Blob veya Shard baloncukları kullanılır.

Başlangıçta, Ethereum 2’nin doğru adıyla aşağıdaki şekilde bahsedilmesi gerekiyor: Serenity ağı. Serenity ağı, hala bir blockchain ağıdır, mevcut Ethereum ağıyla aynıdır. Ancak, Ethereum 2’nin bu güncellemesi, aşağıdaki değişiklikleri yapacak:

  • İşlem gücü artacak ve Serenity ağında işlemlerin yapılma hızı çok daha hızlı olacak.
  • Ağın güvenliği artacak.
  • İşlem ücretleri azalacak.
  • Sonuç olarak, Serenity ağı daha istikrarlı olacak.

Ancak, Ethereum geliştiricileri son zamanlarda Ethereum 1 ve Ethereum 2 terimlerini kullanmaktan vazgeçti ve yerine Execution Layer (Yürütme Katmanı) ve Consensus Layer (Mevzuat Katmanı) terimlerini kullanıyorlar. Yani:

Ethereum 1 (Ethereum 1) ← Yürütme Katmanı (Execution Layer)

Ethereum 2 (Ethereum 2) ← Mevzuat Katmanı (Consensus Layer)

Yürütme Katmanı + Mevzuat Katmanı = Ethereum

Eğer yukarıdaki maddeleri anlamakta zorluk çekiyorsanız, endişelenmeyin. Bu makalede bu kavramları ayrıntılı bir şekilde açıklayacağız.

ETH 2.0 trade
ETH 2.0 cüzdan

Ethereum'un sorunlarına çözümü

Yukarıda belirtildiği gibi, Ethereum 2 veya Serenity ağının başlatılması yeni bir konu değildir ve 2015’ten bu yana Ethereum’un geliştirme programında yer almaktadır. Ethereum tarafından 2015 yılında yayınlanan makalede, gelişim yolunu gösterdi ve dört adımı bu ağ için öngördü. Burada bu dört adımı açıklamayı amaçlamıyoruz, ancak isimlerine kısa bir atıfta bulunmak bizi karışıklıktan kurtaracaktır.

Adım 1: Frontire, en basit ve temel versiyonu olan Ethereum. Bu adım, Ethereum’un geliştirme yolunda 8 Ağustos 2015’te başladı.

Adım 2: Homestead, yani akıllı. İlk adım başarıyla atlatıldıktan sonra, Ethereum ağı geliştiricileri, ikinci adımı 24 Aralık 2015’te başlattılar.

Adım 3: Metropolis, büyük şehir anlamına gelir. Bu aşama, 2017 yılında Ekim ayında başlatıldı. Ve bugüne kadar bu adımda kalmaktayız.

Adım 4: Serenity veya Ethereum 2, Ethereum’un geliştirme yolundaki son adımı olacaktı.  Ethereum 2 olarak adlandırılmasının nedeni, önceki üç adıma göre çok geniş çaplı değişikliklerin uygulanmasıydı.

Etherum’un çözümü mevcut yapıdaki sorunları çözmek için Etherum 2.0 güncellemesini başlattığını öğrendik. Bu güncelleme Serenity aşaması olarak bilinir. Güncelleme ile birlikte Etherum blok zinciri tamamen çalışır hale gelecektir. Şu ana kadar öğrendiğimiz kadarıyla, Etherum’un çözümü mevcut yapıdaki sorunları aşmak için iki ana yoldan geçiyor. Birincisi, blok zincirindeki ölçeklenebilirlik sorununu çözmek için shardlama teknolojisini kullanmaktır. İkincisi, blok zincirinin güvenliğini artırmak için proof-of-work (PoW) algoritmasından proof-of-stake (PoS) algoritmasına geçmektir. Bu sayede, madenciler blok zincirinden çıkarılır ve blok zinciri daha sürdürülebilir hale getirilir. Güncelleme ayrıca işlem ücretlerini azaltarak kullanıcıların işlemlerini daha hızlı gerçekleştirmesine yardımcı olacaktır.

ETH 2.0 vitalik buterin
ETH 2.0 başladı mı

Ethereum'un dördüncü adımı: Ethereum 2 güncellemesi

Ethereum’un son güncellemesi “Ethereum 2” ya da “Serenity” adı altında gerçekleştirilecek. Bu güncellemeyle üç ana hedefe odaklanılmaktadır:

1️⃣ İşlem hızının artırılması

2️⃣ Ağ güvenliğinin artırılması

3️⃣ Enerji tasarrufu sağlanması

İkinci büyük blok zinciri ağı geliştiricileri, Ethereum 2’nin son adımını gerçekleştirmek için üç aşamayı planlamışlardır. Bu aşamalar “sıfırıncı aşama”, “birinci aşama” ve “ikinci aşama” olarak adlandırılmaktadır.

Beacon Chain:

Ethereum 2’nin dördüncü ve nihai adımı olan Ethereum 2 güncellemesinin ne olduğunu anladık. Bu güncelleme sonrasında, 2014 yılında Vitalik Buterin ve diğer ortakları tarafından tanıtılan Ethereum blok zinciri tamamen devreye girecek.

Ancak Ethereum’un mevcut yapısal sorunlarını çözmek için Ethereum’un çözümü nedir? Aşağıda verilen kavramlarla tanışık değilseniz endişelenmeyin. Devamında basit bir dilde açıklayacağız, şimdilik çözümlerle ilgili başlıklara aşina olalım.

Yukarıda belirtildiği gibi, işlem hızı, mevcut Ethereum ağında çok yavaş olduğu için bir ölçeklenebilirlik sorunu olarak bilinmektedir. Ethereum ağı, Ethereum 2’nin devreye girmesiyle sharding kullanarak bu sorunu çözecek. Ayrıca, bu çözümle işlem ücretleri de azaltılacak.

Ethereum ağının güvenliği, Proof of Work (PoW) algoritmasından Proof of Stake (PoS) algoritmasına geçirilmesiyle önemli ölçüde artmıştır. Ayrıca, bu işlemle madenciler ağdan çıkarılmış ve ağda enerji tüketimi gerektirilmemektedir. Bu şekilde, ağ daha sürdürülebilir hale gelmiş ve çevre korumasına destek olunmuştur.

Sıradaki bölümde, Ethereum shardlarına daha fazla odaklanacağız.

Shard Chain:

Block zincirlerinin düşük hızının bir nedeni, tüm düğümlerin tüm ağ işlemlerini kontrol etmesi ve tüm işlemlerin kopyalarını saklamasıdır. Bu, hızın azalmasına neden olur.

Bu aşama ile Ethereum ölçeklenebilir hale gelecek ve işlemler hızlanacak. Ethereum, bu aşamada “sharding” işlemi gerçekleştirerek daha fazla blok zinciri oluşturarak ağın sıkışıklığını azaltacak ve işlemlerinin hızını artıracak.

 The Docking:

Sonunda, Ethereum 2 güncellemesini tamamlayarak Ethereum madenciliğini tamamen sonlandıracak. Ethereum ağı PoS’a dönüşecek ve artık Ethereum çıkarılmayacak. Bu fazda ana fark, önceki iki faza kıyasla tüm güncellemelerin (Beacon Chain ve Shard Chain) ana Ethereum ağı ile birlikte çalıştırılmasıdır. Önceden Beacon Chain ve Shard Chain, hisse kanıtı algoritmasıyla çalışan iki ayrı ağdı ve Ethereum ağı iş ispatı algoritmasıyla çalışıyordu ve her üç ağ da bir arada varlığını sürdürüyordu. Ancak bu fazda, üç ağ tamamen birleştirilecek ve Ethereum ağı adı altında tek bir ağ oluşturulacaktır. Aslında, bu fazda ağ tamamen PoS’a dönüştürülecektir. Tabii ki, bu faz henüz araştırma aşamasındadır ve değişiklikler yapılabilir.

Daha iyi anlamak için, Ethereum yol haritasındaki rolüne aşina olmak için Ethereum’da shard (parçalanma) kavramına bakmalıyız.

ETH 2.0 özellikleri
ETH 2.0 ağı

Varsayalım iki şehir arasında sadece bir yol var. Bu yol, sadece bir aracın geçebileceği bir şeride sahip; bir yönlü bir yol. Önünüze geçmek için hiçbir yol yok. Arabalar sadece arkalarında sırayla hareket edebilirler. Ne olurdu? Bu yolun yoğun trafikle dolu olduğunu kesinlikle görecektik. Trafik akışını iyileştirmek için fikriniz nedir? Muhtemelen fikriniz şudur: şerit sayısını artırın! Bu yol, birkaç şeride sahip olduğunda, trafik kaybolacaktır. Ethereum’un sharding’i, blok zinciri ağına onlarca şeritli bir otoyol haline getiriyor ve araçların bu şeritlerin bağımsız bir şekilde geçmelerini sağlıyor.

Sharding, verileri yatay olarak bölümlendiren bir veritabanı yapılandırma modelidir. Sharding hakkında dikkat etmemiz gereken şey, bir Sharding içindeki işlemlerin diğer Sharding’lerde bulunmamasıdır ve bu Sharding’ler birbirinden bağımsız çalışır, ancak daha büyük bir zincir yapısında. Sharding’in amacı, bir blok zinciri ağını ölçeklendirmektir.



Sharding’in bir diğer avantajı, pahalı cihazlara veya özel ekipmanlara ihtiyaç duyulmamasıdır. Herkes bir dizüstü bilgisayar veya cep telefonu kullanarak Ethereum ağında bir düğüm olarak katılarak işlemleri onaylayabilir ve blokların üretimini yapabilir. Bu şekilde ağ gerçekten merkezsizleşecek ve ağın güvenliği artacaktır.

Yukarıdaki örnekle Sharding kavramını basit bir şekilde açıkladık. Ancak daha ayrıntılı bir şekilde bu konuya değinirsek Ethereum ağının yapısını açarız:

Şu anda, Ethereum ağındaki tüm düğümler, ağda gerçekleştirilen tüm işlemleri indirmeli, depolamalı ve kontrol etmelidir. Ethereum sadece tek bir blok zincirine sahiptir ve tüm işlemler bu blokların içinde depolanmak zorundadır. Şu anki blok zincirinde olmadıkça yeni bir blok üretilemez. Bu nedenle, onay bekleyen ve bloklarda yer almak için bekleyen bir işlem kuyruğu ile karşı karşıyayız. Bir şeritte hareket eden araçlar gibi, öndeki araç hareket etmediği sürece diğer araçlar hareket edemez. Sharding, Ethereum blok zincirini onaylamak ve işlemek için onlarca paralel blok zincirine dönüştürür. Bu paralel zincirlere Shard denir ve bu ağa Sharding denir.

 

Ethereum’un ilk sürümüne Sharding 1.0 denir. Bu ilk sürümde, 64 shard’ın kullanılması planlanıyordu. Örneğin, Ethereum 2’nin 64 shard’ından 25. shard’ta bulunan bir ağ düğümü, sadece 25. shard’a giren işlemleri inceleyip onaylar. Ancak, sharding uygulaması uygulamada zaman alıcı ve zor bir süreç olduğu için, Danksharding adı verilen yeni bir sharding sürümü tanımlandı. Dank sharding’de, shard zincirlerinin yerine, verileri ayırmak için Blob veya shard balonları kullanılır. Bu yeni mimari, rollup’lar için daha fazla depolama alanı sağlar. Dank sharding’in işleyişi aşağıdaki gibidir:

🟦 Dank sharding mimarisinde, önerenler seçilmiş işlem listesini göremezler. Bu, doğrulayıcıların daha yüksek işlem ücretleriyle işlemleri seçmesini önler.

🟦 Bu yeni mimaride, bir verinin örneğinin %50’sinden fazlasına eriştiğinizde, tüm satır veya bloklara erişebilirsiniz. Bu özellik, bant genişliğinde tasarruf sağlar.

Hala tam sharding uygulamasına varılması için uzun bir yol var ve bu, EIP-4844’ün (Dank Sharding Proto) oluşturulmasına yol açtı. Bu öneri, Dank sharding uygulamasının ilk örneğini sunar. Bu EIP’nin önerdiği, shard edilmiş verilerin kullanılmasıdır; gerçekten sharding olmadan. Bu, Blob taşıyan işlemlerin tanıtılması ile gerçekleştirilir. Bu öneri, Blob Taşıyan İşlem (Blob-Carrying Transaction) adı verilen yeni bir işlem türünü tanıtır. Bu tür işlemler, normal bir işlem gibi işler; ancak Blob adı verilen ek veri parçalarına sahiptirler. Blob işlemleri, sharding’in son sürümünde beklenen formatı taşır.

Evet, Sharding hakkındaki konuşmayı burada bitiriyoruz.

ETH 2.0 nasıl çalışıyor
ETH 2.0 2022

Ethereum yol haritası 2023 ve sonrasında

Aralık 2021 başlarında ve Beacon Chain’in çalışmaya başlamasının yıl dönümünde, Vitalik Buterin Ethereum’un yeni yol haritasını açıkladı. Yeni adlandırma ve terim seçimiyle, “Ethereum 2” ve “Ethereum 1” ifadeleri Ethereum Vakfı’nın tüm belgelerinden kaldırıldı ve gelecekteki ağ sürümlerine atıfta bulunulmayacak. Makalenin başında da belirttiğimiz gibi, yeni adlandırmaya göre, Ethereum Yürütme (Execution) ve Uzlaşma (Consensus) katmanlarına ayrılacak. Ayrıca, güncellemelerin tanımında “Faz – Phase” terimi değişiklikleri tanımlamak için kullanılmayacak, bunun yerine “Özellik – Feature” terimi kullanılacaktır. Bu değişiklikler, kullanıcıların özelliklerin ekleneceği sırayla ilgili yanılgılardan kaçınmaları için yapılmıştır.

Örneğin, önceki yol haritasında, sharding Faz 1’de ve PoW’dan PoS’a geçiş Faz 1.5 olarak adlandırılırken, yeni yol haritasında, daha önce gerçekleşecektir. Bu nedenle, yeni yol haritasında benzer adlara sahip bir dizi değişiklik kümesine rağmen, olayların sırası mutlaka yukarıdan aşağıya (aşağıdaki şekilde) olmayacak – muhtemelen ilk iki değişiklik daha önce gerçekleşecektir – bunun yerine soldan sağa düşünülmüştür. Aslında, büyük ve önemli birkaç olay yerine, sistemlere daha küçük özellikler kümesi eklenmesi tercih edilir.

2022’nin başlarında, Ocak ayında, Vitalik Buterin, Bankless podcast’inde Ethereum yol haritası ve çeşitli konular hakkında detaylı bir söyleşi gerçekleştirdi. Buterin bu konuşmada, Ethereum ağının ilerleme yolunun neredeyse yarısını tamamladığını kabul etti. Ayrıca Vitalik’in inancı, PoS ve sharding gerçekleştikten sonra, Ethereum’un ideal durumunun %80’ine ulaşacağıdır.



****Yeni Ethereum yol haritasında beş adım (belirtmek gerekir ki mutlaka birbirinin ardından gerçekleşmeyecek) yer alıyor ve her birinin kısa bir açıklamasını sunacağız.

Ethereum'un hedefi nedir?

ETH 2.0 ethereum

Ethereum’un son hedefi

Ethereum yol haritasının yaratıcıları tarafından düşünülen gelecek, roll-up merkezli ölçeklenebilirlik olacak. Bu yolda, şardlı verilerin de önemli bir rolü olacaktır. Bu gelecekte, farklı düğümler olacak ve çoğu doğrulayıcıların tüm işlem geçmişini saklamaya gerek duymayacak ve bir yıldan fazla durumu (state) korumayacaklar. Ancak Merkle ağaçlarından Verkle ağaçlarına yapısal bilgi değişikliği ile, her kullanıcı kolayca bir sertifika sunarak geçmişte bir olayın gerçekleştiğini basitçe kanıtlayabilecek. İdeal gelecek görünümünde, Ethereum durumsuz (stateless) olacak; yani sadece kısa bir sertifika sunarak (önceki blok arşivine gerek kalmadan) bilgilerin doğruluğunu doğrulayabilecektir (verify). Bu şekilde, çok hafif cihazlarda (örneğin cep telefonlarında) çalışan doğrulayıcı düğümler grubunu (ancak blok oluşturmayan) bulundurabiliriz.

 

Öte yandan, blok oluşturma görevi bile güçlü cihazlara sahip merkezi bir gruba açık artırma sürecine benzer bir süreçle ulaşabilir. Tabii ki, bu, bu grubun işlemleri sansürleme yeteneğine sahip olacağı veya doğrulayıcıların blok oluşturamayacağı için düşünülmemiş bir önlem anlamına gelmez. Ancak Buterin, düşündüğü blockchain ağları geleceği için, blok oluşturma görevinin sonunda daha fazla kaynağa erişimi olan bir grupla merkezileşeceğini ve doğrulama ve onaylama işlemlerinin hafif istemcilerin (Light Clients) sorumluluğunda olacağını kabul etmiştir. Örneğin, Lodestar, başlıklarla senkronize olmak için günde sadece 25 kilobayta ve doğru zinciri takip etmek için günde 81 kilobayta ihtiyaç duyan hafif bir istemcinin deneysel bir sürümünü başarıyla oluşturmuştur.

The Merge:

Ethereum Merge güncellemesi, 15 Eylül 2022’de gerçekleştirildi. Bu aşamada, Ethereum’un konsensüs algoritması, Proof of Work (PoW) algoritmasından tamamen Proof of Stake (PoS) algoritmasına dönüştü. Bu adımın en önemli avantajlarından biri, ağın enerji tüketiminin ve karbon ayak izinin önemli ölçüde azalmasıdır. Merge’in bir diğer sonucu, Ether arzının önemli ölçüde azalması olacaktır; yeni Ether arzı (coinbase) – madenciler ve doğrulayıcılar için ödül olarak – mevcut günlük 12.000 Ether’den yaklaşık 1.800 Ether’e düşecek (%90 azalma) ve böylece ağın yıllık enflasyonu %4.3’ten yaklaşık sıfıra düşecektir. EIP-1559 yanma mekanizması göz önünde bulundurulduğunda, Ethereum’un fiili enflasyonu negatiftir.

Birleşmeden sonra, stake edilen Ether’lerin çekilebilir hale gelmesi bir süre alacaktır. Kilitlenmiş Ether’lerin serbest bırakılması, Şangay güncellemesi sırasında mümkün olabilecektir. Bu yükseltmenin Mart 2023’te gerçekleştirilmesi beklenmektedir. Staking (ve çekme ve doğrulayıcıların listesinden çıkma) bir kuyruk sürecine sahip olacaktır. Birleşmeden sonra, kullanıcıların yeni ağa katılmak için herhangi bir işlem yapmalarına gerek kalmayacaktır.

The Surge

Surge aşamasında, Ethereum (ve roll-up’lar) ile sharding sayesinde önemli ölçüde ölçeklenebilirlik artışı yaşanacak. Roll-up’lar, hesaplamaları ve depolamayı ağ dışına çıkaran ve yalnızca veri kullanılabilirliğini katman 1’de bırakan ikinci katman çözümleridir. 2020 yılında Ethereum yol haritası olabildiğince roll-up merkezli bir mimariye dönüştü. Roll-up’lar Ethereum’un ölçeklenebilirliğini artıran ana unsurlar olacaktır. Başlangıçta, sharding’in tüm bileşenler (hesaplama, depolama ve kullanılabilirlik) için gerçekleştirilmesi planlanıyordu, ancak ikinci katman çözümlerine öncelik verilerek şimdi sharding, Ethereum’u herkesin saniyede iki megabayt hızında veri ekleyebileceği genel bir billboard’a dönüştürüyor. Ethereum, verileri yorumlamaya çalışmayacaktır. Bu nedenle, Ethereum yalnızca verileri güvenli bir şekilde barındırmalı ve erişilebilirliğini garanti etmelidir.

Bu aşamanın ilk adımında, Ethereum bloğundaki calldata bölümü artacaktır (muhtemelen EIP-4488 geliştirme önerisi aracılığıyla) ve roll-up üzerinden gerçekleştirilen işlemler daha da ucuz olacaktır. İlerleyen adımlarda, öncelikle birkaç shard tanıtılacak ve başlangıçta her düğümün tüm shard’larla ilgili verileri indirmesi gerekecek, ancak zamanla shard’ların genişlemesiyle Data Availability Sampling gibi yöntemler kullanarak, her düğüm rastgele bir veri parçasını inceleyerek veri saklamanın doğruluğundan emin olabilecektir.

Buterin, Surge aşamasının tamamlanmasıyla Ethereum’un saniyede 100.000 işlem gerçekleştirebileceğine inanmaktadır.

The Verge

Verge güncellemesi, statelessness (durumsuzluk) kavramı etrafında şekillenmiştir. Bu amaca ulaşmak için öncelikle, Ethereum ağındaki verilerin saklanma şeklinde teknik bir değişiklik yapılması gerekmektedir. Şu anda, hash’lenmiş veriler Merkle Tree adı verilen bir ağaç yapısında saklanmaktadır. Bu yapıyı, daha az tanık (witness) hacmine sahip olan Verkle Tree yapısına dönüştürerek durumsuzluğa ulaşılabilir. Durumsuzluk, her bloğa yerleştirilen tanık bilgileri sayesinde, her bir işlemi ayrı ayrı ve önceki bilgilere ihtiyaç duymadan doğrulamaya olanak tanır. Bu şekilde, hafif istemcilerin (hatta mobil cihazlar) oluşturulmasına imkan tanınmış olur. Unutmayın ki, bu doğrulayıcılar blok üreticileriyle aynı şey değildir; blok oluşturma hala minimum donanım gereksinimine ihtiyaç duyacaktır.

Verkle Tree, mevcut Merkle Tree’ye göre önemli bir güncellemedir. Bu yapıda, doğrulayıcının ağacın her seviyesindeki kardeş düğümleri (Sister Nodes) sağlamasına gerek kalmaz ve sadece kökten yapraklara kadar tüm ebeveyn-çocuk ilişkilerini kanıtlamak için bir tanık sunması yeterlidir. Bu özellik, kanıt hacmini 20-30 kat azaltır. Öte yandan, Verkle Tree daha karmaşık bir şifreleme gerektirir, ancak avantajları dezavantajlarına göre daha ağır basar. Bu özellik, Ethereum’un şimdikinden çok daha merkezi olmayan hale gelmesine ve daha fazla sayıda kişinin ağ güvenliğine katılmasına olanak tanır.

The Purge

Ethereum yol haritasının bu aşamasının sonucu, Ethereum ağındaki geçmiş yükünün azaltılmasıdır. Purge (Temizleme) adlı ilk bölümde (muhtemelen birleşmeden bir süre sonra gerçekleşecek), Tarih Süresi Dolumu (History Expiry) adlı bir kavram ağa eklenir. Bu güncellemeyle, tüm düğümler belirli bir süre boyunca (muhtemelen bir yıl) tüm blok bilgilerini tam olarak saklar ve tarihsel bilgilerin saklanması diğer protokollere devredilir. Buterin’in bu konudaki savunması, geçmişin aksine, konsensüsün, N’den 1’e güven modeline dayandığıdır; yani, sadece bir dürüst aktör olduğu sürece, sistem doğru bir şekilde çalışmaya devam ederken, konsensüs için aynı şey geçerli değildir. Bu nedenle, geçmişin saklanması görevini diğer merkezi ve merkezi olmayan aktörlere devretmek mümkündür.

Sonraki adımda, Durum Süresi Dolumu (State Expiry) bulunmaktadır. Vitalik’e göre, bu aşamanın gerçekleşmesi yıllar sürebilir, çünkü bunu yapmak için acil bir ihtiyaç yoktur. Durum, blockchain geçmişi verilerinin küçük bir alt kümesidir ve küçük olmasına rağmen, zamanla birikerek önemli bir hacme dönüşür. Bu nedenle, Tarih Süresi Dolumu gibi, Durum Süresi Dolumu da yaşanabilir. Bu durumda, bazı kullanıcılar için işler biraz zorlaşabilir. Diyelim ki Ethereum ağında çeşitli token’lar şeklinde bir miktar sermayeye sahipsiniz ve belirli nedenlerle, iki yıl boyunca insan uygarlığından uzakta doğada yaşamaya karar verdiniz. Durumun süresi dolduğunda, sermayenize erişiminiz, cüzdanınıza giriş yapmaktan biraz daha zor olacak ve Varlık Belgesi olarak adlandırılan Verkle veya Merkle varlığınızı üretmenize izin veren protokol ve platformlardan birine başvurmanız gerekecektir.

The Splurge

Spellerj adımı, çeşitli güncellemeleri içerebilir. Bu aşamada değişecek olan şeylerden biri, Akıllı Sözleşme Cüzdanları (Smart Contract Wallet) konusudur. Ethereum protokolü, tüm işlemlerin harici sahipli hesaplar (EOA) tarafından gerçekleştirildiğini varsaymaktadır. Bu özelliği içerecek çeşitli öneriler sunulmuş olsa da, EIP-4337 planının diğerlerinden daha popüler olduğu görünmektedir. Bu güncelleme ile işlem ücretlerinin başka token’larla ödenmesi mümkün hale gelir. Ayrıca protokoller, kullanıcılarının işlem ücretlerini finanse etme konusunda destek olabilirler. Ayrıca, kullanıcıların kaybolan kurtarma cümleleriyle kullanıcı bilgilerini Sosyal Kurtarma (Social Recovery) yoluyla geri yüklemelerine olanak tanıyan özellikler de mümkün olacaktır.

Bu aşama sırasında, mevcut Flashbots açık artırma yöntemiyle blok oluşturma yeteneği de devredilebilir. Ayrıca, uzak gelecekte, muhtemelen doğrulama süreci tüm bileşenleri sadece bir Sıfır Bilgi Kanıtı (Zero Knowledge Proof) yöntemi kullanarak kontrol etmek kadar basit olacak ve işlemlerin doğruluğunu sağlamak için Ethereum Sanal Makinesi’nin (EVM) çalıştırılmasına gerek kalmayacak. Bu şekilde, doğrulayıcı bir düğümü çalıştırmak için gereken gereksinimler azalacak ve azalacaktır.

ETH 2.0 şebekesi
ETH 2.0 fiyatı

Ethereum 2 güncellemesi nedir?

Ethereum geliştirme yol haritası kapsamında, Ethereum, proof of work tabanlı bir ağdan, roll-up’lar ve sharding ile çok daha hızlı ve optimize olmuş bir ağ olan proof of stake tabanlı bir ağa doğru geçecektir. 2021 yılında Ethereum 2 terimi kullanımdan kalkmış ve artık kullanılmamaktadır.

 

***Ethereum 2’nin her aşamasının tam zamanlaması nasıl olacak?

Farklı bölümlerin kesin zamanlaması yoktur, ancak birleşmenin 2022 yılında (Eylül) ve Beacon Chain’deki mevcut ETH’nin birleşik ağa (yürütme katmanı) taşınmasına olanak tanıyan Mart 2023 tahmin edilmektedir. Ethereum’da önümüzdeki bir yıl içinde muhtemelen göreceğimiz diğer bir özellik, Tarih Süre sonu (History Expiry) konusudur. Yol haritasında belirtilen diğer öğelerin uygulanması altı yıl (hatta daha fazla) sürebilir.

 

***Ethereum 2 yeni bir kripto para mı?

Hayır. Sadece Ethereum (ETH) için yeni bir kripto para yerine getirilmeyecek, ayrıca gerçekleştirilecek önemli gelişmelerde, normal kullanıcıların özel veya ek işlem yapmaları gerekmez.

 

***Ethereum 2 ağı düğümü nasıl olunur?

Bir düğüm haline gelmek için 32 ETH’ye ihtiyacınız vardır (akıllı staking sözleşmesinde kilitlemeniz gerekir); ayrıca, yürütme ve konsensüs katmanlarındaki istemcileri kendi donanımınızda çalıştırmanız gerekir. Cihazınızın en az gerekli donanım ve iletişim (internet hattı) gereksinimlerini karşılaması önerilir, böylece konsensüs sürecinde hazır olmamanız (çevrimdışı olmanız) nedeniyle cezalandırılmazsınız. Ayrıca, iki anahtar çiftine (bir konsensüs sürecine katılmak için biri ve bir çekme için diğeri) ihtiyacınız olacaktır.

ETH 2.0 almak
ETH kripto

 

***32 ETH’yi Depozito Sözleşmesi’ne gönderirsem, geri alabilir miyim?

Hayır. Bunu yapma olanağı yoktur. Şanghay yükseltmesi gerçekleştirilene kadar, hatta Merge ve Paris/Baltrek yükseltmesi gerçekleştirildikten sonra bile, kilitleme altındaki ETH ve yeni yayınlanan ETH’ye erişim sağlanamayacaktır.

 

***Ethereum 2 staking ödülü ne kadar?

Ağda aktif olan düğüm miktarına bağlı olarak, yıllık %2 ila %18 arasında değişir. Daha fazla Ethereum’un stake edilmesi durumunda (genel ağda, sizin tarafınızdan değil) staking geliri azalır ve daha az Ethereum’un stake edilmesi durumunda staking geliri artar.

 

***Ethereum 2’yi kim geliştiriyor?

Binlerce kişi! Bu geliştirme, binlerce geliştirici ve bilgisayar mühendisi tarafından gerçekleştirilmektedir. Ethereum Vakfı’nın geliştirme ekibi liderliği üstlenirken, herkes katılım sağlamaktadır.

 

***Madencilik ödülleri ne zaman çekilebilir?

Şanghay yükseltmesinin tamamlanmasının ardından, konsensüs katmanındaki mevcut ETH’nin yürütme katmanına aktarılması mümkün olacaktır.

 

***Ödüller nasıl dağıtılacak?

Ödüller, düğümlerin davranışlarına (ağ etkinliklerine katılımlarına) bağlı olarak her dönem (Epoch) sonunda, yaklaşık olarak 6.5 dakika sürer, ödenecektir.

 

***32 ETH’den fazla göndermenin avantajı var mı?

Hayır. Bir düğüm başlatmak için gereken minimum miktar 32 ETH’dir ve bundan fazlası bir avantaj sağlamaz. Ayrıca, herkes birden fazla düğüm başlatabilir.

***32 ETH’den daha düşük sermaye ile stake yapabilir miyim?

Elinizde 32 ETH’den az varsa, bir düğüm olarak çalışamazsınız. Ancak, staking havuzlarına katılabilirsiniz. Bu durumda 24 saat boyunca çevrimiçi olma gerekliliğiniz olmaz. Şu anda onaylanmış Staking Pool’lar mevcuttur ve bu havuzlara varlıklarınızı yerleştirerek ödül alabilirsiniz. Ethereum staking havuzlarının tam listesini bu linkten görebilirsiniz. Her havuzun getirisi ve tüm şartlarını kontrol edin.

 

Son söz:

Bu makalede, “Ethereum 2 nedir” sorusuna kapsamlı bir cevap sunmaya çalıştık. Ethereum 2 güncellemesini, blok zinciri ve dijital para alanındaki en büyük olaylardan biri olarak adlandırabiliriz. Ethereum blok zinciri, Merge (Birleştirme) ve Surge (Dalga) aşamalarını gerçekleştirerek, ideal vizyonunun %80’ine ulaşacak. Devamında, Verge (Sınır), Purge (Arındırma) ve Splurge (Savurganlık) aşamalarının gerçekleştirilmesiyle, Ethereum geniş kullanıcı katılımını, ağı hızlandırarak ve optimize ederek – ölçeklenebilirlik yükünün sharding ve roll-up’lara dayanacağı şekilde – birleştirecektir.

Yorum ekle

AY Finans 2023 Tüm hakları saklıdır.

Bizi takip edin

Kripto Borsaya Giriş Rehberi Ücretsiz e-book!

İndirme linki E-Posta adresinize gönderilecek..