Web3 nedir anlamak için önce internetin önceki sürümlerini anlamamız gerekir. Bu sınıflandırma daha çok kullanıcıların web ile nasıl etkileşimde bulunduklarına göre adlandırılır. Çoğu kullanıcı, ilk web sürümünde pasif içerik tüketicisiydi. Başka bir deyişle, Web 1 sadece okuma için tasarlanmıştı ve yazma için değildi. Statik bir ortam yerine hızla gelişerek dinamik bir ortam haline geldi. Web’de meydana gelen ilerlemeleri ve Web 2 ve Web 3 arasındaki farkı anlamak için makalenin sonuna kadar bizimle kalın ve hala bu konuda sorunuz varsa yorumlarda sorun.
Web 1’den sonra Web 2’nin oluşumu, etkileşim ve kullanıcılarla ilgiliydi. Bu aşamada, kullanıcılar çoğunlukla YouTube, Instagram veya Twitter gibi platformlarda içerik oluşturuyorlardı. İnternet daha sosyal ve katılımcı hale gelmişti, ancak büyük bir zorluk vardı. Katılımcı internetin zayıf yönü, kullanıcıların içerik oluşturarak kişisel bilgi ve verilerini bu platform şirketleriyle paylaşmasıydı ve insanların özel verilerinin gizliliği ve bu şirketlerin veri erişimi konusunda büyük endişeleri vardı.
Web 3, internetin bir sonraki adımıdır. Şu anda hala yapım aşamasındadır, bu nedenle Web3 için henüz standart ve net bir tanım yoktur.
Ancak genel olarak, Web3, Bitcoin ve Ethereum gibi merkezi olmayan ağlar tarafından mümkün kılınan bir interneti ifade eder. Bu ağların ana yeniliği, hiçbir merkezi kontrol edici kurumun olmamasını sağlayan altyapılar oluşturmasıdır, ancak alt yapıları herkesin güvenebileceği şekilde tasarlanmıştır. Çünkü bu ağların her bir kullanıcısı ve işletmecisi, yaygın olarak bilinen protokoller olan sıkı kodlanmış bir dizi kuralla uyumlu olmak zorundadır.
Önceki web sürümleri gibi, Web3 için de tek bir yaratıcı yoktur. Bunun yerine, Web3, farklı kişiler ve kuruluşların işbirliği ve katkılarıyla gelişti. Genel olarak, akıllı sözleşme tabanlı blok zincirleri üzerinde çalışan kişiler, Ethereum, EOS ve Tron gibi platformlarda, Web3’ün başlatılmasında öncüdürler.
Web3’ün temel avantajı, Web2’de ortaya çıkan en büyük sorunu çözmeye çalışmasıdır: kullanıcıların kişisel verilerinin özel ağlar tarafından toplanması ve daha sonra reklam şirketlerine satılması veya potansiyel olarak hackerlar tarafından çalınması.
Web3, merkezi olmayan bir ağdır, bu nedenle kimse kontrol etmez ve ağın üstünde oluşturulan merkezi olmayan uygulamalar (Dapp) açıktır. Merkezi olmayan doğası, verilerin kontrol edilmesini veya erişimin kısıtlanmasını önler. Herkes merkezi bir şirketin izni olmadan farklı uygulamalar oluşturabilir ve uygulamalara bağlanabilir.
Web3’te para kavramı farklıdır. Hükümetler ve sınırlara bağlı geleneksel finansal ağlara bağımlı olmak zorunda kalmak yerine, Web3 para birimi anında, küresel ve lisanssızdır. Ayrıca, tokenlar ve kripto para birimleri tamamen yeni modeller ve ekonomiler tasarlamak için kullanılabilir.
Örneğin, merkezi olmayan web reklamcılığı, kullanıcı verilerini reklamverenlere satma üzerine dayanmaz, ancak kullanıcıların reklamları görüntülemesi için ödüllendirilebilir. Bu şekilde, kullanıcılar kendileri ödüllendirilir, farklı platformların merkezi şirketleri değil.
Web3’te mevcut birçok uygulama vardır. En popüler ve umut verici ürünlerden biri, kullanıcıların borç alabileceği, gerçek dünya varlıklarını tokenleştirebileceği, tahminde bulunabileceği, yatırım yapabileceği ve kripto varlıkları ticaret yapabileceği merkezi olmayan finansal veya DeFi araçlarıdır
Web3 geliştiricilerinin çoğu, doğal merkezsizleştirme özellikleri nedeniyle Ethereum ağı üzerinde dapp’ler inşa etmeyi tercih etti.
Ağda bulunan herkes bu hizmeti kullanma iznine sahip; başka bir deyişle, merkezi bir otoriteden izin almaya gerek yok.
Kimse sizi engelleyemez veya erişiminizi kesemez.
Ödemeler Ethereum ağı jetonu Ether aracılığıyla gerçekleştirilir.
Ethereum tamamlanmıştır, yani neredeyse herhangi bir programı üzerinde yazabilirsiniz.Web3 şu anda bazı kısıtlamalara sahiptir:
Ölçeklenebilirlik: Web 3’teki işlemler daha yavaştır çünkü merkezi olmayanlardır. Ağda yapılan değişiklikler, örneğin ödemeler, madenciler tarafından işlenmeli ve ağ boyunca yayılmalıdır.
Kullanım zorluğu: Web 3 uygulamalarıyla etkileşim kurmak daha zordur ve yazılımın daha iyi anlaşılması ve eğitim gerektirir, bu da Web 3’ün kabulünde bir engel olabilir.
Erişim: Modern web tarayıcılarındaki uyumsuzluklar, Web3’ün çoğu kullanıcı için daha az erişilebilir olmasına neden olur.
Maliyet: Başarılı uygulamaların çoğu, uygulamanın blok zincirinde çalıştırılması maliyetli olduğundan, kodunun bir kısmını blok zincirine yerleştirir.
Bu makalede Web3’ü ve Web2’ye olan farkını açıkladık. Web3’ün geleceği, kullanımın artması, kullanım kolaylığı ve ölçeklenebilirliğinde yatmaktadır. Web3 vizyonunun gerçeğe dönüşebilmesi için daha fazla insanın Web3 uygulamalarını kullanması gerekmektedir. Bu sadece daha fazla merkezsiz uygulama anlamına gelmez, aynı zamanda kullanımı kolay ve teknik olmayan kullanıcılar için de çekici olan uygulamalara ihtiyaç vardır.
Bu nedenle, Ethereum, Cardano, Solana vb. gibi Web3 platformları, ölçeklenebilirlik ve kullanım kolaylığı üzerinde hızla çalışmalı ve Web2 uygulamalarıyla rekabet edebilecek hale gelmelidir. Bu uygulamalar, milyonlarca işlemi hızlı bir şekilde yönetebilmelidir.
WhatsApp Destek